His and hers – Alice Feeney

Our Score

Feeneys eerste twee boeken hebben mijn dusdanig aan de stoel geplakt achtergelaten, dat ik bijna niet durf te hopen dat zij haar succes nóg een keer kan evenaren. Zij heeft hoge verwachtingen gewekt en daarmee begin ik dan ook aan His & Hers, in de Nederlandse vertaling verschenen met de titel Hij & zij. 

Na een moord in een Engels dorp raken de ex-echtgenoten Anna en Jack door hun werk allebei betrokken bij het onderzoek en verslaggeving van de zaak. Feeney heeft het verhaal opgeschreven aan de hand van hoofdstukken afwisselend verteld door Anna en Jack. Daartussendoor staan stukken cursief, die van de moordenaar afkomstig zijn.

Zowel Anna als Jack vertellen niet de volledige waarheid. Naar elkaar toe zijn ze ook niet oprecht. Toch lijkt alles te kloppen, maar eigenlijk ook weer niet, en dat kan niet. 

Al snel denk ik te weten hoe het zit, maar tegelijkertijd besef ik ook dat dit wel niet zo zal zijn, dat zou te gemakkelijk zijn. Heel fijnzinnig zet Feeney haar lezers steeds weer op een verkeerd been, waar ik dan ook met open ogen intrap. Van zowel Anna als Jack komen hints naar geheimen en daden in het verleden, maar ook in het heden, hetgeen de lezer voor complete raadsels plaatst. We worden heen en weer geslingerd tussen beide waarheden, zodat je voortdurend gaat twijfelen aan wat je leest. Met haar wervelende, pakkende stijl laat Feeney het duistere steeds donkerder en enger worden, de chaos groter. Ze zorgt voor een aantal flinke verassingen en wendingen en geeft suggestieve hints naar wat er 20 jaar geleden gebeurd is, de steeds benauwender wordende cursieve stukjes van de moordenaar, die steeds dichterbij komt, maar ongrijpbaar blijft.  Toch denk ik als lezer steeds dat ik het weet. Dat is niet zo, vanzelfsprekend. Maar de mate waarin ik er (natuurlijk) naast zit, de verbijsterende draai, had ik nooit kunnen vermoeden. Nooit. De onvoorstelbare plot laat me weer net zo sprakeloos achter als die van haar eerdere boeken.

Feeney heeft bewezen een zware constante te zijn. Alle drie haar boeken zijn adembenemend goed. Voor de derde keer verbijstert ze me totaal en ik besef nog niet precies wat er nou gebeurd is. De schok van de ontknoping was groot. Maar toch – íets minder groot dan hij was in haar eerste twee boeken. Toch. Als ik echt kritisch mag zijn.

Fenomenaal.

HQ – HarperCollins, 2020
358 pagina’s

(Visited 14 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *