De Quincunx – Charles Palliser

Our Score

 19 augustus 2016

Een absoluut meesterwerk.
Nu, na twintig jaar opnieuw gelezen, ben ik nog steeds verbluft, overdonderd door dit boek. Voor mij een van de allerbeste boeken ter wereld ooit geschreven.
En na afloop weet je nóg niet het antwoord op de hamvraag van John….

Echt ongelofelijk.

John Huffam leidt als kind samen met zijn moeder een geborgen bestaan op het platteland van de negentiende eeuw. Hij wil weten wie zijn vader is, maar zijn moeder vindt hem nog te jong voor de waarheid. Het voorlijke eenzame jongetje blijkt echter oud genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekt dat zijn moeder in voortdurende angst leeft voor verschillende belagers die hen naar het leven staan. Als Johns nieuwsgierigheid ertoe leidt dat hun vijanden hun verblijfplaats op het spoor komen, vluchten moeder en zoon totaal berooid naar Londen. Daar belanden ze in een steeds verstikkender web van intriges, teleurstellingen en moord. Uiteindelijk vindt John in het steeds weer opduikende vijfvoudige motief van de Quincunx de oplossing van het raadsel dat zijn leven beheerst.

De Quincunx is het meesterwerk van Charles Palliser. Met negentiende-eeuwse stijlmiddelen schildert hij een onvergelijkelijk beeld van het leven van arm en rijk in de beginperiode van de moderne tijd. De Quincunx is een verhaal over recht en onrecht, klassenprivileges en gelijkheid.

Na dit boek heb ik nog meer van Palliser gelezen, maar hij heeft de Quincunx niet meer kunnen evenaren. Twaalf sterren, dit boek, als dat zou kunnen. Echt.

Our Score
(Visited 3 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *