The music shop (De platenzaak)– Rachel Joyce

Our Score

30 juli 2018

Wat een hartverwarmend verhaal, en met veel humor en compassie geschreven. Zeer feel-good, je kunt niet anders dan helemaal meeleven met de wereldvreemde, eigenzinnige, verlegen Frank en zijn unieke talent, waarmee hij de hele wereld wel zou willen helpen, zijn onmacht als hij juist bij Ilse niets ‘hoort’…

Gaandeweg wordt steeds duidelijker wat de achtergrond is van Franks bindingsangst en zijn passie voor het beleven en voelen van muziek.
Een verhaal over  liefde, vriendschap en verraad.

Het laatste stuk, ‘kant D’, is misschien wel wat erg uitgesponnen, ik geloof erin en het blijft ontroerend hoe het vriendenclubje standhoudt om Frank te redden. Het einde mag zoet zijn, ik ben gewoon blij voor ze, want ik had echt met ze te doen…..

De vertaalde titel in het Nederlands vind ik slecht gekozen. ‘De platenzaak’. Natuurlijk ís het een platenzaak, maar deze naam dekt voor geen meter het mysterie, het magische, het romantische en mijmerende dat de titel ‘The Music Shop’ inhoudt en wat je ook allemaal in het verhaal terugvindt. En trouwens: de oorspronkelijke Engelse titel is ook niet ‘The Record Shop’. Dat is vast niet voor niets…

Het is 1988. Frank is de eigenaar van een platenwinkel. De winkel staat boordevol met vinyl van elk formaat en in ieder genre. Klassiek, jazz, punk – niet op genre gesorteerd, maar op gevoel. Frank weet precies naar welke plaat zijn klanten op zoek zijn.

Dan valt Ilse Brauchmann zijn winkel en zijn leven binnen. Een mysterieuze vrouw met inktzwarte ogen, in een groene jas, die niets van muziek wil weten, maar toch steeds terugkeert naar de winkel. Een vrouw van wie Frank het liefst zo hard mogelijk wil wegrennen, maar tot wie hij zich ook aangetrokken voelt. Maar Ilse is niet wat zij lijkt te zijn. En Frank heeft oude wonden die weer opgereten dreigen te worden. Hij zal zijn verleden nooit achter zich kunnen laten.

Er staan prachtige dingen in over muziek. Achtergronden en verhalen, maar ook over de kracht van muziek,  hoe helend die kan zijn. En de pijn die het kan doen als je haar – noodgedwongen – de rug toegekeerd hebt. Maar ook de geruststelling dat het spiergeheugen, het instinct, je lichaam van een musicus hem (haar) zelfs na zoveel jaren nooit in de steek laat. Wat een herkenning voor mij persoonlijk.

Lees het. Het is het waard.

Meer dan 5 sterren kan ik niet geven, anders zou ik het doen. Dit boek blijft me bij. Ik kan er bijna geen afscheid van nemen…..

Black Swan, 2018
354 pagina’s
ISBN 9780552779456 

Nederlands: De platenzaak
Uitgeverij Cargo

(Visited 3 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *