Onheilspad – Vera van Beers

Een auto, midden in de nacht, over een smal, luguber bospad, en dan een onverwacht nog een ander, stilstaand, schijnbaar zzverlaten voertuig. Wat doe je dan?

Het thema van deze thriller doet denken aan eerdere thrillers, namelijk Op het verkeerde moment door Heleen Smit (2020), of B.A. Paris’ Gebroken (2018). Maar waar ook bij deze twee titels de parallel hier ophoudt, is dit ook het geval bij Onheilspad. Ook dit is een totaal ander boek, met een heel andere insteek.

Onheilspad is de debuutthriller van Vera van Beers. Zij heeft al prijswinnende korte verhalen op haar naam staan, zoals Voorbij (2019) en Scherven in Parijs (2021), en haar thrillernovelle Als de waarheid sterft is in 2021 als e-book uitgegeven. Er verschijnen de laatste decennia best veel boeken van nieuwe Nederlandse auteurs, ook thrillers, waarvan de kwaliteit niet altijd even hoog is. Maar Vera van Beers is een nieuwe ster, die zich gerust kan meten met Schrijvers als Esther Verhoef, Anya Niewierra of Marion Pauw. 

Lees meer “Onheilspad – Vera van Beers”

Het Nederlands van nu 1: De betekenis van woorden – Hedde Zeijlstra

Bij Wereldbibliotheek verschijnt een drietal boekjes onder de naam Het Nederlands van nu, geschreven door neerlandicus Hedde Zeijlstra. In elk deel neemt hij een bijzonder aspect van het moderne Nederlands onder de loep. Dit eerste deel behandelt de betekenis van woorden, en dat is dan ook gelijk de titel. Hierna volgen respectievelijk boekjes over de vorm en over de klank van onze taal. Zeijlstra geldt wereldwijd als een expert op de relatie tussen grammatica en zinsbetekenis. 

Lees meer “Het Nederlands van nu 1: De betekenis van woorden – Hedde Zeijlstra”

Brieven uit Genua – Ilja Leonard Pfeijffer

Brieven uit Genua is het tweede boek van Pfeijffers drieluik over Genua, de stad in Italië waar hij woont. Maar in tegenstelling tot het eerste boek, La Superba (2013), dat meer fantasie en fictie was, gaan de brieven over de realiteit. Met weelderig taalgebruik in prachtige zinnen vertrouwt Pfeijffer mijmeringen aan het papier toe; rake beschrijvingen, voorvallen en uitgebreide, diepgaande, gedachtenspinsels over wereldzaken, maar vooral over zichzelf. Zelfspot is hem niet vreemd. Op zijn bekende recalcitrante manier, waaruit een zeer onafhankelijke geest spreekt, geeft hij ons een inkijkje in de wereld achter de schermen van uitgeverijen en ook hoe het eraan toegaat als er literatuurprijzen uitgedeeld gaan worden. 

Lees meer “Brieven uit Genua – Ilja Leonard Pfeijffer”

La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer

La Superba is het eerste deel van wat een drieluik zal gaan worden over de Italiaanse stad Genua, waar Ilja Leonard Pfeijffer woont en werkt. Hierna zullen volgen Brieven uit Genua en Hotel Europa.

La Superba is de bijnaam van Genua. Pfeijffer schreef het boek vlak nadat hij was geëmigreerd naar Italië en zich in deze stad had gevestigd. Met de nodige zelfspot, of in ieder geval relativeringsvermogen neemt de auteur ons mee in zijn pogingen om zo snel mogelijk te integreren, en dat blijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn. Het boek leest verrassend makkelijk weg. Pfeiffer taalgebruik is wervelend, zwierig, pakkend en niet gespeend van droge humor. Geschreven in de ik-vorm richt hij zich steeds tot iemand die hij ‘vriend’ noemt, waardoor hij de indruk wekt dat hij eigenlijk brieven schrijft. Echter zonder enige vorm van aanhef of afsluiting.

Lees meer “La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer”

Aria – Sylvia Broeckaert

In 2021 verscheen Ammiraglio, uit de dagboeken van een minnares van de hand van deze Vlaamse auteur. Dit lijkt de voorgeschiedenis te zijn van het verhaal in Aria. Het eerste boek is deels autobiografisch, zoals Broeckaert zelf aangeeft in het voorwoord. Omdat Aria erop voortborduurt met dezelfde personages, kan dit in ieder geval ook van de mijmeringen en terugblikken in dit tweede boek gezegd worden. Maar waar Ammiraglio in de ik-vorm als een dagboek is geschreven, is Aria opgezet als roman, met Sara in de hoofdrol in de derde persoon enkelvoud.

Lees meer “Aria – Sylvia Broeckaert”

Tijden van vuur 3: Schip der zielen – Kate Mosse

Drie jaar hebben we op dit vervolgdeel van Mosse’s serie Tijden van vuur moet wachten. Na het eerste deel Burning Chambers in 2018 en het vervolg Stad van tranen in 2020, is daar dan nu deel drie.

We zijn aangeland in het jaar 1621. Minou en Piet Joubert, de hoofdpersonages uit de eerdere delen, zijn nog even in beeld, maar in Schip der zielen gaat het om hun kleindochter Louise, die haar eigen leven ter hand neemt en als kapitein op haar eigen schip een handelsroute vaart tussen Amsterdam en Las Palmas.

Lees meer “Tijden van vuur 3: Schip der zielen – Kate Mosse”

Overgave – Martin Macinnes

Pas toen ik al een eindje op weg was in dit boek, realiseerde ik me dat Macinnes een Schotse auteur is. Omdat Leigh, het hoofdpersonage, in Rotterdam opgroeit, had ik klakkeloos aangenomen dat het om een Nederlander ging. Bovendien bleek hij goed op de hoogte te zijn van locaties in Nederland de spelling van zijn naam liet ik maar even voor wat het was. 

Het verhaal zelf speelt zich buiten ons land af, tegen de achtergrond van actuele thema’s als klimaatverandering. Leigh is van jongs af aan gefascineerd door het oerleven, het leven diep in de oceaan. Ze gaat mariene microbiologie studeren. In het kader van haar studie gaat ze mee met een onderzoeksteam om af te dalen naar het diepste de oceaan.

Lees meer “Overgave – Martin Macinnes”

De perfecte dochter – Anne Neijzen

Anne Neijzen had al twee boeken op haar naam staan vóór De perfecte dochter, maar tussen de boeken door zitten best lange periodes. Haar eerste – Zoutberg – verscheen in 2009, Vrije val – de tweede – acht jaar later. Geen van beide heb ik gelezen, deze auteur is helemaal nieuw voor mij.
Maar wat een aangename verassing! 

De 55-jarige Merel is na de dood van haar moeder noodgedwongen mantelzorger voor haar dwingende, veeleisende vader. Op een gegeven moment besluit ze om eindelijk voor zichzelf te kiezen, na al die jaren zorg voor anderen, te leven voor anderen. Om een nieuwe start te maken, vertrekt ze naar het familiehuis in Zwitserland. Maar daar wordt ze geconfronteerd met grote geheimen die haar hele leven al in hun gezin gespeeld hebben. 

Lees meer “De perfecte dochter – Anne Neijzen”

Rock paper scissors – Alice Feeney

Van deze auteur heb ik haar drie eerdere thrillers gelezen,  die me alle drie steeds weer  met open mond achterlieten. Ze zitten goed in elkaar, dempers ages leven voor je ogen, en Feeney is een meester om haar lezer steeds maar op het verkeerde been te zetten. Als je denkt dat je wel:weet hoe het zit, verrast ze )e met een overweldigende plotwending, en zelfs daarna heeft ze nog wat verrassingen voor je in petto.

Lees meer “Rock paper scissors – Alice Feeney”

Jeugdzonde – Julienne Brouwers

Julia is gescheiden, ze heeft een zoon van acht en is sinds kort financieel manager bij een klein medisch-technisch bedrijf dat aan de weg timmert met onder andere belangrijke medische hulpmiddelen voor kinderen. Op een vroege ochtend, op weg naar een vergadering, overkomt haar een ernstig auto-ongeluk dat haar leven op zijn kop zet. Daarnaast lijken er op haar werk ook onbegrijpelijke, frauduleuze incidenten voor te komen, waar ze geen raad mee weet. Als het web van onnavolgbare gebeurtenissen in haar privé-leven zich al snel vermengt met dat op haar werk, begint Julia’s angstaanjagende zoektocht naar de waarheid. Een zoektocht, waarin afsnel ook gevaar dreigt voor haar eigen leven.

Lees meer “Jeugdzonde – Julienne Brouwers”

Het lied van ooievaar en dromedaris – Anjet Daanje

Toen Het lied van ooievaar en dromedaris in de publiciteit kwam vanwege de Libris-literatuurprijs, sprak het gelijk tot mijn verbeelding. Dit wilde ik absoluut lezen, ook al is het een duur boek in aanschaf (€ 37,95). Maar als je bekijkt wat je ervoor krijgt (650 pagina’s, dus zoveel als twee tot drie gemiddelde boeken), zette ik me daar snel overheen. Ik wilde dit boek gewoon hebben. 
Ik kende de auteur nog helemaal niet, na onderzoek bleek dat zij al best veel op haar naam had staan. Maarte was haar fascinatie voor de Brontë-zussen dat mijn aandacht trol, naast de bijzonder originele opbouw van Het lied van ooievaar en dromedaris. En wie heeft nou niet Jane Eyre en Wutherling Heights gelezen? Ik ook, in een ver (school)verleden. Maar die boeken zijn altijd blijven hangen in mij en nu, na de inspiraties door Anjet Daanje, ben in van plan om zeker Wuthering Heights nogmaals te gaan lezen. Met de kennis en interpretatie van nu.

Lees meer “Het lied van ooievaar en dromedaris – Anjet Daanje”

Hildur – Satu Rämö

Dit is het eerste boek van een Finse auteur dat ik ooit lees. Ik ken veel Noorse, Zweedse, Deense en ook IJslandse thrillerschrijvers, maar een Finse is helemaal nieuw voor me. Hildur is Rämö’s debuut, tevens het eerste deel van een trilogie rond rechercheur Hildur Gúnarsdóttir, die zich afspeelt rond de afgelegen fjorden van Noordwest IJsland. We zien een mengeling van Finland en IJsland – een Finse auteur, een IJslandse rechercheur, een Finse stagiair en IJslandse locaties. Maar het ondanks de Finse aspecten toch een IJslandse thriller pur sang.

Het boek begint met een proloog die zich afspeelt in de 16e eeuw, maar waarvan de betekenis niet helder is. Vervolgens springt het verhaal naar 1994, het jaar waarin twee meisjes verdwenen, om dan uit te komen in het heden van 2018. Hildur is rechercheur bij de politie in een klein fjordendorp. Ze krijgt een stagiair van de politieacademie uit Finland onder haar hoede. Ze krijgen al snel te maken met een brute moord, die verband lijkt te hebben met een oude, onopgeloste zaak.

Lees meer “Hildur – Satu Rämö”

Homecoming – Kate Morton

Op kerstavond 1959 vindt in een klein Australisch dorp raadselachtige moordzaak plaats. 
In 2018 krijgt de Londense journaliste Jess een onverwacht telefoontje, dat haar direct doet afreizen naar Australië.
Wat volgt is een zoektocht naar het verleden, naar familieverbanden en geheimen die nooit verteld werden. 

Ik ben een fan van Kate Morton’s boeken. Deze auteur verweeft altijd historie met de moderne tijd door twee tijdlijnen te gebruiken. Ik hou daarvan.Net als familiegeheimen die generaties blijven sluimeren. 

Lees meer “Homecoming – Kate Morton”

If we were villains – M L Rio

Zeven bijna afgestudeerde studenten aan een toneelschool bereiden zich voor op de uitvoering van Shakespeares’ stukken. Ze gaan er zo in op, dat het hun hele leven gaat beheersen. Op een gegeven moment is niet meer duidelijk wat  toneelspel is en wat realiteit. Het gaat gruwelijk mis, en een van hen, Oliver,  komt in de gevangenis terecht. 

Het boek start op het moment dat Oliver na tien jaar vrijkomt. De vraag is echter nog steeds of hij nou schuldig was, of niet. Oud-rechercheur Colborne wil graag weten de echte toedracht, want hij heeft al die jaren twijfels gehouden of de juiste dader gepakt was. Oliver besluit om hem het verhaal te vertellen. 

Lees meer “If we were villains – M L Rio”