Pandora – Susan Stokes Chapman

Dat Pandora in vervlogen tijden speelt, is gelijk duidelijk. Het prachtige schutblad, het lettertype, het taalgebruik en niet in de laatste plaats de geweldige beschrijvingen van Londen in 1799 – Susan Stokes-Chapman zet de sfeer van die tijd dusdanig neer dat ik het voor mijn ogen zie gebeuren, de stank van de slechte hygiëne ruik en de modderweggetjes na de enorme plensbuien onder mijn voeten voel glibberen. 

Lees meer “Pandora – Susan Stokes Chapman”
Leave a comment

Spanningsboog – Lonneke Kossen-Groot

Floor van den Berg wil haar gewelddadige echtgenoot ontvluchten en maakt een rigoureus plan. Tegelijkertijd wil ze proberen haar broer terug te vinden, die tien jaar geleden verdwenen is. 

Het verhaal komt tot ons vanuit verschillende perspectieven, waarbij Floor wel het meest vertegenwoordigd is. Wat ze allemaal doet, wat haar keuzes zijn, is spectaculair, maar wel heel onorthodox. Veel vrouwen in soortgelijke situaties zouden hier misschien van dromen, maar dit zou niet veel van hen allemaal lukken.

Lees meer “Spanningsboog – Lonneke Kossen-Groot”
Leave a comment

Vrouwenmantel – Anita Kok

Claire, vrouwencardioloog, gaat naar haar echtscheiding een week naar een mindfulness-training die speciaal bedoeld is voor vrouwen vanaf 50 jaar. Het gaat allemaal heel anders dan verwacht kan worden. Ze raakt verstrikt in intriges, wraak en ruzie.
Anita Kok heeft een mooie beeldende schrijfstijl. Ze laat de lezer direct deel uitmaken van het verhaal, dat veel vaart heeft. Met haar oog voor detail in de beschrijvingen, zowel van de personages, de omgeving als ook de natuur, slaagt ze erin om de ijzingwekkende soms zelfs vijandige sfeer in de vrouwengroep, waarin iedereen een geheime agenda lijkt te hebben, heel voelbaar te maken.

Lees meer “Vrouwenmantel – Anita Kok”
Leave a comment

Sluw – José Kruier

Day van Eck vertrekt naar Ibiza voor een opdracht van haar werk, maar ze heeft een dubbele agenda. Ze wil ter plekke de doodsoorzaak van haar moeder onderzoeken, die jaren geleden bij een auto-ongeluk is overleden. 

Het valt gelijk op dat iedereen in het verhaal op Ibiza lijkt te wonen of gewoond heeft, alsof dat heel normaal is. Dit is teveel toevel, en het eerste van een aantal niet realistische onderdelen in het boek. José Kruier is lerares in het basisonderwijs en dat vind je toch een beetje terug in haar schrijfstijl. Het komt net niet helemaal volwassen over. Ik had het gevoel weer terug te zijn in de boeken van mijn jeugd, zoals De Vijf, van Enid Blyton.

Lees meer “Sluw – José Kruier”
Leave a comment

Hotel Goldberg – Ewa Maria Wagner

Omdat ik zo genoten heb van Ewa Maria Wagners prachtige debuut Het Tristan-akkoord, was ik heel aangenaam verrast om haar volgende boek te zien liggen. Mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. 

Terwijl haar debuut autobiografisch was, zijn de personages in Hotel Goldber fictief. Maar Wagners uitgangspunt is gebaseerd op de Silezische SS’er Willi Kulla, die wel echt bestaan heeft en een oorlogsbuit begraven heeft ergens in de bossen bij Baarn.
Dit gegeven heeft ze op een fantastische manier geïntegreerd in deze familiegeschiedenis. 
Niet voor niets kiest ze voor een SS’er uit Silezië, de streek waar zij zelf ook geboren is. Een regio met een roerig verleden en die sinds 1945 grotendeels bij Polen hoort. 
Net als in Het Tristan-akkoord valt ook in Hotel Goldberg haar prachtige, vloeiende taalgebruik weer op.

Lees meer “Hotel Goldberg – Ewa Maria Wagner”
Leave a comment