Het spel van de engel – Carlos Ruiz Zafón

Dit tweede deel van het vierluik leest net zo fijn weg als het eerste. De mooie, bloemrijke stijl van Zafón zorgt ervoor dat ik heel snel midden in het verhaal zit. Een verhaal met een iets andere ondertoon; het is duisterder en grimmiger, maar ook hier gaat het over onbeantwoorde liefde, vriendschap, schurken, dubbelzinnige relaties, intriges en verraad, boven op een diep, duister, zwart verhaal.

Pas in de laatste pagina’s wordt helder waar In de tijd dit verhaal staat ten opzichte van De schaduw van de wind. De twee verhalen zijn met elkaar verbonden door enkele personages. Boekhandelaar Sempere en zijn zoon, hoofdpersonen in het eerste deel van het vierluik, ontmoeten we ook weer in dit tweede deel, evenals Het kerkhof van de vergeten boeken en zijn bewaker Isaac. Opvallend is wel dat de zoon nérgens in het boek bij zijn voornaam genoemd wordt. En na afloop vraag ik me af of dit boek feitelijk niet deel 1 is…..

In het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge broodschrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter torenhoog.

David, zijn vader bruut vermoord, zijn moeder niet meer dan een schim op afstand, wordt door boekhandelaar Sempere meegenomen naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daar stuit hij op het sinistere, religieuze boek Lux Aeterna, verschenen bij de Parijse uitgever Andreas Corelli – Davids opdrachtgever – en geschreven door ene Diego Marlasca. Ooit behoorde Davids huis met de toren toe aan deze onfortuinlijke advocaat, die zich geheel op het schrijven toelegde, tot hij onder duistere omstandigheden thuis om het leven kwam. Spoedig blijken er tussen hemzelf en Marlasca meer parallellen te bestaan dan David kon vermoeden …

David verliest de realiteit helemaal uit het oog als hij verzeild raakt in de strikken van uitgever Corelli. Hij verwaarloost alles, zichzelf, zijn omgeving en ook zijn passie voor schrijven, terwijl hij eigenlijk helemaal niet weet waar hij mee bezig is. 

De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, het verhaal wordt steeds grimmiger en duisterder, onverklaarbaarder en mysterieuzer en David moet onwaarschijnlijke veel doorstaan, hij raakt steeds meer in de problemen, die hij allemaal in zijn eentje probeert op te lossen. Maar of dat lukt….

Na de bloedstollende climax blijven we achter met een aantal onverklaarde losse eindjes. Maar die doen mij alweer uitzien naar het volgende deel van dit prachtige vierluik.

Our Score
Our Score

Signatuur Uitgeverij, 2012 
552 pagina’s 

ISBN 9789056725914
El juego del ángel, 2008

(Visited 1 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *