Die nacht verdween ze – Lisa Jewell

Our Score

Van deze schrijfster heb ik een paar jaar geleden The Third Wife  gelezen, in het Engels en Ik volg je. Omdat ik enthousiast was over haar, waren mijn verwachtingen best hoog gespannen.
En toen viel het in eerste instantie een beetje tegen. Dit lag voornamelijk aan de kinderlijke stijl, die Jewell neer heeft gezet in Die nacht verdween ze. Dit leest niet altijd prettig, door de vele overbodige zinnen en uitwijdingen op verkeerde momenten over verkeerde zaken.

Het kan ook aan de vertaling liggen, die op veel plaatsen erg onbeholpen is en me soms zelfs denken aan het resultaat van een onzorgvuldige vertaalmachine op Internet. De  Nederlandse vertaling geeft onnatuurlijke woorde en zinsconstructies, zoals het voortdurend benoemen van ‘naar het mbo gaan’, in plaats van gewoon ‘naar school gaan’ en ‘Laat me je galerij zien’, waar bedoeld wordt de foto’s op iemands telefoon. Dat zegt niemand zo.
De kans is groot dat het boek  in Engels heel anders overkomt, maar helaas was dit niet beschikbaar in de bibliotheek.  Het is storend, maar gelukkig overheerst het later in het boek minder.

Want ondanks dat zit het verhaal erg goed in elkaar. Zodra Jewell in een flow zit en de zinnen min of meer als vanzelf uit haar pen vloeien, loopt het allemaal veel beter. Net als in The Third Wife geeft Jewel overdag veel details over kleding en uiterlijk. De opbouw van het boek is geweldig. Er zijn drie tijdlijnen – 2016, 2017 en 2018 – die elkaar langzaam naderen en uitmonden in een grandioze, onverwachte, hoewel op een paar plekken iets onwaarschijnlijke  ontknoping. Jammer dat Jewell nog wat lijntjes onafgemaakt laat slingeren, maar aan de andere kant voorkomt dit dat het een te groot feel-good-karakter zou hebben gekregen. 

A.W. Bruna Uitgevers, 2022
416 pagina’s

(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *