Herfst op Gotland – Hakån Nesser

Our Score

Na een intern onderzoek over Eva Backman nemen zij en haar partner Gustav Barbarotti twee maanden verlof en vertrekken naar Gotland op tot rust te komen. Maar op een dag denken ze daar een man te herkennen die vijf jaar daarvoor vermoord zou zijn, een buschauffeur wiens lichaam echter nooit gevonden is. Ze kunnen het niet laten om dit op privé-basis uit te zoeken.

Het boek start met een intrigerende proloog, waarna het verhaal verdergaat met afwisselend dagboekdelen van de buschauffeur, politieverslagen van verhoren en de wederwaardigheden van Barbarotti en Backman. Mooi is dat Nesser voor deze verschillende invalshoeken een totaal verschillende schrijfstijl gebruikt.

Het verhaal is opgebouwd in verschillende tijdlijnen, die steeds door elkaar lopen. Soms weet je dus nog niet wat er eerder is gebeurd, maar maak je wel de gevolgen daarvan mee.

De Zweedse titel Den sorgsne busschauffören från Alster (De verdrietige buschauffeur uit Alster) past eigenlijk veel beter bij de geest en de stijl van het boek dan de Nederlandse. Nesser’s schrijfstijl is heel prettig, relaxt en los, met veel humor die vooral in de interactie tussen Barbarotti en Backman naar boven komt. Nergens is het gehaast, het is geen snelle thriller met veel actie waar je buiten adem van raakt. We volgen meer de gemoedstoestand van de verschillende personages, die heel menselijk blijven en het af en toe ook niet weten.

Hoewel we weinig te weten komen over uiterlijk, kleding e.d. van beide inspecteurs, laat Nesser wel veel los over het Zweeds stille, ruige Zweedse landschap. Hij brengt het voor mijn ogen tot leven.

Met misleidende verdachtmakingen zet de auteur mij op een heel verkeerd been. Net als ik mezelf heel slim begin te vinden, komt er een weergaloze wending in de plot, die echt totaal onverwacht is. De epiloog sluit dan naadloos aan op de proloog, die pas dan duidelijk wordt.

Herfst op Gotland is een heel leuk boek met een prettig, rustig tempo en een spanning die onderhuids geraffineerd is opgebouwd. 

De Geus, 2020
368 pagina’s

(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *