De therapeut – BA Paris

Niets is wat het lijkt.
Een boek dat in eerste instantie meer lijkt op een gezapige ‘Who-dunnit’ zonder veel diepgang, blijkt ineens iets heel anders te zijn. Heel langzaam laat BA Paris doorschemeren dat er onderhuids veel meer speelt dan je eerst denkt en dan wordt me veel duidelijk. De obsessie van Alice met haar zus, haar weinig vergevingsgezinde houding tegenover Leo als ze achter zijn leugens komt, ja, ook de in cursief gedrukte tussenstukjes van de (onbekende) therapeut met de de titel ‘Verleden’ laten me ineens overeind veren.

Want ik moest er wel even in komen. De eerste hoofdstukken vond ik een beetje houterig, bijna knullig zelfs, overkomen. Alsof BA Paris zich zelf ook ongemakkelijk voelde bij het schrijven. Dit ben ik niet gewend van haar, haar vorige boeken heb ik ademloos gelezen. Een kwestie van te hoge verwachtingen? Dit kan ook aan de vertaling liggen, bedacht ik. Heel vaak leest een boek beter weg in de originele taal. Maar, zoals gezegd, niets is wat het lijkt.

Alice en Leo gaan samenwonen in een zogenoemde ‘gated community’ in Londen, waar de sociale controle net zo groot is als in een dorp en het leven behoorlijk benauwend en beklemmend kan zijn. Alice ontdekt dat er twee jaar geleden een moord is gepleegd in haar huis en als de leugens van haar vriend Leo aan het licht komen, weet ze niet meer wie ze kan vertrouwen. Maar zowel het trauma met haar zus als haar boosheid op Leo doen overdreven aan, hoewel haar emoties over Leo’s leugens doordringend echt zijn en hard bij me binnenkomen. Het boek kabbelt een behoorlijk tijd door, totdat Paris plotseling heel andere prikjes geeft en haar lezers achter de oren laat krabbelen. 

Vanaf hier laat het verhaal me niet meer los. Na een paar verrassende twists komen we bij een totaal onverwachte ontknoping, waarna ik het boek met een zeer tevreden zicht dichtsla. BA Paris kan het nog steeds.

Ambo Anthos 2021
287 pagina’s 

(Visited 9 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *