The invisible Life of Addie LaRue – V.E. Schwab

Our Score

In dit zeer originele verhaal slingeren we heen en weer tussen 1714 en 2014. We starten in een dorpje in Frankrijk, met Addie reizen we vervolgens mee via Parijs, Italië en Engeland om uiteindelijk in New York te arriveren. Daarmee hebben we dan 300 jaar overbrugd. 

Het is 1714 als de 23-jarige Adeline LaRue van huis wegloopt omdat ze geen zin heeft in een gearrangeerd huwelijk. Wat ze wil is vrijheid en zelfbeschikking. Haar wanhopige gebed wordt gehoord door Luc, vertegenwoordiger van de duisterrnis, of is hij de dood, de duivel, het lot? Maar de prijs die Adeline betaalt is hoog. Ze krijgt haar vrijheid, plus het eeuwige leven, maar niemand die ze ontmoet, zal zich haar herinneren. Addie begint een zwervend bestaan, ze vindt een manier van overleven en is op unieke wijze getuige van de wereldgeschiedenis.

Met haar prachtige, indringende verteltrant slaagt Victoria Schwab er wonderwel in om die 300 jaar met elkaar te blijven verbinden. We houden voortdurend het overzicht, de samenhang tussen Addie’s ervaringen in al die jaren, al die eeuwen. Het is ontroerend, heftig, ongelofelijk en pijnlijk om getuige te zijn van haar onmacht en eenzaamheid, maar ook van haar verzet tegen haar lot, haar doorzettingsvermogen en koppigheid. De rode draad in het verhaal, haar relatie met Luc, zorgt voor veel verrassingselementen.

Het onzichtbare leven van Addie Larue is niet zomaar een sprookje of fantasy-verhaal. Schwab geeft dit boek veel diepgang mee door Addie een grote ontwikkeling te laten doormaken, ze laat ons het gewicht van die eeuwen onzichtbaarheid diep voelen. 

Als Addie uiteindelijk de ultieme confrontatie met Luc aangaat, stevenen we af op en daverende climax met een fantastisch, onverwacht slot.

Het stond al op de achterflap: A life no one will remember. A story you will never forget. Dat klopt. Dit boek blijft me bij.  

Titan Books Ltd, 2020
560 pagina’s

Het onzichtbare leven van Addie Larue
De Boekerij, 2021
570 pagina’s

(Visited 5 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.