De kliniek – Martine Kamphuis

Our Score

Sanne krijgt na haar afstuderen en baan bij een tbs-kliniek. Al snel voelt ze zich niet meer op haar gemak, omdat er vreemde dingen aan de hand lijken te zijn. Machtspelletje en intimidaties zijn niet van de lucht, maar niet alleen door de patiënten. Ook  bij een paar van haar collega’s zet Sanne wat vraagtekens. 

Het is duidelijk dat Kamphuis deskundig is op het gebied van psychiatrie. Ze beschrijft nauwkeurig, tot in detail het reilen en zeilen van het leven in een tbs-kliniek, ook de medisch inhoudelijke kant. We leren veel over therapie, persoonlijkheidsstoornissen, over sociotherapeuten en separeercellen, over gedragstherapie, risico’s voor het personeel, regels en veiligheidsmaatregelen. Dit is acceptabel omdat Sanne zelf ook arts is in de kliniek en we via haar het verhaal volgen. Sanne betrekt verschillende theorieën uit de psychologie ook op haarzelf, waardoor ze tijdens het boek een persoonlijke groei doormaakt. 

Toch zijn de details over patiënten soms langdradig, waarbij ik me tijdens het lezen afvraag of die later in het verhaal nog van belang worden.

Kamphuis laat nog helemaal in het midden wat er nou precies zal gebeuren, waar het fout zal gaan. Maar intussen is daar steeds die dreiging, onderhuids, een subtiel beschreven spanning die me aan het boek kluistert. Het gevaar kan vooralsnog van alle kanten komen, want in Sannes privé-leven loopt lang niet alles op rolletjes.

Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, de ontknoping is misschien niet heel erg verrassend, maar wel levendig beschreven. Dat en paar verhaallijntjes openblijven is niet erg, maar wel verwachtte ik steeds nog een terugkoppeling naar de proloog, waarin Kamphuis veel verwachtingen creëerde. Zij plaatst ons daar in een zeer penibele, best angstaanjagende situatie, die de zintuigen op scherp stelt. Vreemd genoeg blijft dit nu helemaal in het luchtledige hangen, niet duidelijk is naar welk deel van het verhaal het verwijst. Ik verwachtte echt nog een onverwachte twist, maar die bleef uit.

Alles bij elkaar een fijn geschreven thriller, misschien niet nagelbijtend spannend, maar leuk om te lezen.

De Crime Compagnie, 2021
300 pagina’s

(Visited 21 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *