De sessies – Carla de Jong

De sessies is het vervolg op De Jongs debuut In retraite, wat ik onlangs ademloos gelezen heb. Omdat daar toch wel onafgemaakte lijnen zaten, kon een vervolg bijna niet uitblijven. 

We zijn nu vIjf jaar na de retraite als vier van de groepsleden weer bij elkaar komen. Maar het schuurt en knarst aan alle kanten tussen hen onderling. De vriendschap verandert in een ongekend heftige machtsstrijd die levensecht door De Jong is neergezet. Ze weet precies wat er gebeurt in zo’n groep. De Jong schrijft prachtig, in soepele, natuurlijke zinnen laat ze haar personages tot leven komen. Net als in het eerste boek maken die ook hier weer groei en ontwikkeling door. 

De schrijfster besteedt erg veel aandacht eten en maaltijden, meet veel details en bijzonderheden, maar dat zien we eigenlijk in al  haar boeken terugkomen.

Het verhaal is nu beter afgerond. Alles komt bij elkaar, het trauma uit het verleden van therapeut Catherine verklaart veel van haar gedrag in In retraite. Alleen haar assistent Leilah blijft nog steeds een schimmige figuur.

Toch blijft het einde, na een schokkende climax, alsnog open. Maar De Jong rondt haar boek op zo’n natuurlijke manier af, dat ik het slot desondanks gewoon bevredigend is. Iedereen gaat zijns weegs, we weten niet hoe het ze zal vergaan. Maar zo is het leven, niemand kent de toekomst. 

Een heerlijk boek weer. Voor mensen die bekend zijn met groepsdynamica en bio-energetica zal dit boek een bron van herkenning zijn. 

AmboAnthos, 2020
304 pagina’s

(Visited 6 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *