De maneschijnsonate – Corina Bomann

Corona Bomann’s trilogie Vrouwen van de Leeuwenhof maakte me nieuwsgierig naar haar eerdere boeken. Ik pakte De maneschijnsonate, omdat het thema geweldig is: een oude viool, muzikanten, een mysterieus muziekblad met de titel ‘Maneschijnsonate’ (de associatie met Beethoven is snel gemaakt, al gaat het hier helemaal niet over), familiegeheimen en twee verhaallijnen waarvan eentje in het verleden. 

Bomann heeft haar voorbereidingen prima gedaan als het gaat om de cultuur van Sumatra, en het leven daar in het eerste deel van de 20e eeuw. Ook heeft ze zich duidelijk verdiept in muziek en viool, maar jammer genoeg slaat ze daar de plank wel eens mis. Maar voor het verhaal doet dat er niet echt toe.

Met haar uitgebreide aandacht voor het kleurrijke, geurige landschap van Sumatra, dat voor onze ogen echt tot leven komt, de gedetailleerde beschrijvingen van de personages slaagt ze erin dat haar lezer zich helemaal in het boek kan laten opnemen.
Helaas vertoont ze net als in De vrouwen van de Leeuwenhof ook hier haar kenmerkende kinderlijke, soms net iets te sentimentele schrijfstijl, met simpele woordkeuze en formuleringen. Dit geeft het verhaal een iets te zoet randje. Het af en toe nogal gezwollen, als onnatuurlijk overkomende taalgebruik maakt dat er niet beter op. Maar dit laatste kan ook debet zijn aan de vertaling.

Terwijl ik allang een vermoeden heb hoe het verhaal in elkaar steekt, bouwt Bomann Lilly’s speurtocht rustig op, waarbij de enorme hoeveelheid toeval een en ander wel onwaarschijnlijk maakt. Toevallige ontmoetingen, toevallig de juiste mensen precies op het juiste moment op de juiste plek, het is wat veel van het goede.

Toch is De maneschijnsonate een heerlijk boek om in weg te zakken als je zin hebt in iets dat niet al te ingewikkeld is. Een leuk, onderhoudend verhaal, dat prettig wegleest en ook met nog een leuke, zij het onwaarschijnlijk toevallige twist aan het eind. 

Boekerij, 2014
430 pagina’s

(Visited 6 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *