Zonder angst – Inge van Prooijen

Our Score

Er verschijnen de laatste jaren heel erg veel debuten van nieuwe Nederlandse schrijvers, maar lang niet allemaal behoren die tot de top. Ze verlopen niet altijd even vloeiend, schrijfstijlen zijn niet goed ontwikkeld en soms zelfs onbeholpen. Vaak vergoedt een mooie twist in het verhaal weer veel, of een originele thema. 

Na zoveel loftuitingen over dit thrillerdebuut kan ik niet anders aan Zonder angst te gaan beginnen. Tot mijn verrassing trof ik het aan als e-book in de bibliotheek. De kaft is erg mooi, suggereert  de sfeer van het schilderij Het meisje met de parel van Johannes Vermeer.

Maar ook dit thrillerdebuut overtuigt niet helemaal. Van Prooijen kletst teveel, weidt uit over zaken die er niet toe doen, maar alleen voor bladvulling zorgen. Er is niet veel diepgang , hoewel de auteur er aan de andere kant wel in slaagt om op spannende wijze stukje bij beetje prijs te geven dat er in de jeugd van hoofdpersonage en therapeute Cleo ook een en ander gebeurd moet zijn. Dat maakt nieuwsgierig.

Het boek speelt in Den Haag, het is leuk om zoveel straten en locaties te herkennen. In haar beschrijvingen komen ook veel alledaagse, hedendaagse dingen voor die iedereen kent, zodat het lijkt alsof je bij Cleo in de woonkamer staat.

De auteur werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Het is duidelijk dat haar werkervaring en vakkennis tot dit boek heeft geleid. Het is doorspekt met details uit therapeut hoek, als insider tot in de kleinste details. Af en toe denk ik dat ik de DSM-5 zit t3 lezen.  Iets teveel van het goede.

Toch heeft Inge van Prooijen een pakkende stijl, ze geeft het verhaal een paar mooie onverwachte wendingen die het op een heel ander spoor zetten. Maar ik verwachtte er nog eentje helemaal aan het eind, ik hoopte op een laatste verbluffende twist. Die kwam niet. Maar het uiteindelijke losse eindje is ook leuk.

Zonder angst is heel aardig. Niet echt een thriller, wel een kijkje in de geestelijke gezondheidszorg, in wat trauma met iemand kan doen. Ik ben benieuwd hoe de auteur zich gaat ontwikkelen.

De Crime Compagnie, 2023

(Visited 41 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *