The Moon Sister (Maan) – Lucinda Riley (De zeven zussen deel 5)

Our Score

 9 september 2019

Komen we nu, in dit vijfde deel van de serie, meer te weten over Pa Salt en zijn beweegredenen? Dat is wat ik hoop als ik dit boek opensla. 
We zien in dit vijfde deel van de zussenserie de merkwaardige en onaangename Zed Eszu terug, de ex van Maia, door wie haar trauma is ontstaan. In dit opzicht weten we nu meer dan Tiggy, die een intuïtieve afkeer van de man heeft, maar de details van wat Maia is overkomen niet kent.

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird. 
Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en haar naar het Spaanse Granada stuurt om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. 
Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird, en Charlie.

Het historische gedeelte voert ons naar Spanje, naar de flamenco-danseres Lucia, naar de zigeunergemeenschap in Granada. Wat kan Riey toch beeldend schrijven. De verschraalde lucht, het zweet, ongewassen lichamen, de beperkte hygiëne, allemaal heel  realistisch in de jaren ’30, het is zo levensecht beschreven dat ik er midden in zit, het allemaal gewoon echt ruik. Het heeft zelfs fysiek effect op me: ik wordt er af en toe enigszins onpasselijk van.

Dit deel is echt een behoorlijk dikke pil met 742 pagina’s, maar het leest als een trein en voor je het weet, is het toch weer uit. Ik deed er alleen iets langer over dan over de eerder delen. 
En ja, het is bijna niet te geloven, maar ook in dit deel herken ik iets van mijzelf. Tiggy’s behoefte aan stilte, buiten zijn in de natuur, met alle zintuigen op scherp, ik voel erin mee met haar. 

Weten we nu meer over pa Salt? Eigenlijk niet, hoewel hij iets meer en duidelijker aanwezig is geweest in dit boek. Tiggy doet wel een ontdekking. Maar hierover worden we nog heel erg in het ongewisse gelaten. Gelukkig komen er nog twee delen in deze serie.

Pan MacMillan 2019
742 pagina’s

Nederlands:
Xander Uitgevers 2019

606 pagina’s

(Visited 43 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.