The Burning Chambers (Tijden van vuur) – Kate Mosse

Our Score
IMG_2998-125x192.jpg

Wat een feest weer! DIt kan Kate Mosse toch heel erg goed: een verhaal tegen de historische achtergrond van het 16e-eeuwse Carcassonne. Mystiek, geheimen, samenzweringen, godsdienststrijd, ik weet geen mooier decor daarvoor dan dit deel van Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën (behalve Wales, Schotland of Ierland dan). Je beste vriend blijkt ineens je ergste vijand, wie is nog te vertrouwen? 

Mosse op haar best, nu weer. Na haar geweldige Languedoc-trilogie (2005,  2008 en 2011) die zich in dus deze zelfde regio afspeelt, vond ik The Taxidermist’s Daughter (2016) wat tegenvallen. Wat mij betreft is zij weer helemaal terug, en ook weer – of misschien wel juist daardoor – op vertrouwd grondgebied.

Carcassonne, 1562. De negentienjarige Minou Joubert -ontvangt een anonieme brief in de boekhandel van haar vader. De brief is verzegeld met een opvallend -familiewapen, en bevat slechts zeven woorden:
Zij weet dat jij in leven bent.
Maar voordat Minou de geheimzinnige boodschap kan ontcijferen verandert haar lot voor altijd door een ontmoeting met de jonge hugenoot Piet Reydon. Piet heeft een eigen -gevaarlijke missie, en hij heeft Minou’s hulp nodig om de Cité levend te ontvluchten.
Religie zorgt voor steeds meer verdeeldheid in de Midi. Oude vrienden worden aartsvijanden en zowel Minou als Piet komt vast te zitten in Toulouse. Overal in de hele stad laait de spanning op. Als een lang verborgen document boven water dreigt te komen, raakt de machtige en wrede Vrouwe van Puivert geobsedeerd door het document. Het geheim dat het bevat zou haar macht kunnen vernietigen – en dat wil ze koste wat kost voorkomen.

Een fijn boek, dat lekker wegleest. Maar toch. Had de eerste (genoemde) trilogie niet meer diepgang, meer mysterie en meer spanning? Voor mijn gevoel wel. De dubbele tijdlijn daarin zorgde daar ook wel voor. Geheimen die na 600 jaar nog onder de oppervlakte sudderen en daarmee vele generaties omvatten, hebben meer impact dan die slechts 20 jaar oud zijn. Hoewel, let ook op de proloog, ik moet niet vergeten dat de uiteindelijke nieuwe trilogie wel degelijk enkele eeuwen zal omvatten. Het is dus nog niet klaar!

De passages over de godsdienstoorlog zijn mij wat te langdradig, de feitelijke gevechten en illegale bijeenkomsten erg uitgesponnen. Ze voegen wel wat toe aan de couleur locatie, soms tot het randje van het onsmakelijke, maar iets minder was ook goed geweest. 

Wat blijft is meer een historische roman, geplaatst in een woelige periode uit de geschiedenis. Zeker de moeite waard en een mooi eerste deel van een nieuwe trilogie. Ik blijf nieuwsgierig!

Mantle, 2018
586 pagina’s
ISBN 9781509806843

Nederlands:
Tijden van vuur
De Boekerij, 2018

(Visited 6 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *