Kleine zus – Isabel Ashdown

Our Score

27 maart 2018

Mijn hemel, wat een afschuwelijke zus. De een liegt, de ander is meedogenloos. De ander liegt, de een is meedogenloos. De ingewikkelde relatie tussen zussen: aantrekken en afstoten, haat en liefde, afgunst en bewondering, onverschilligheid en toewijding. Maar loslaten zal nooit lukken.

Overheerst er wel wanhoop bij Emiliy, of is het eigenlijk een enorm schuldgevoel? Beide zussen hebben veel te verbergen, ook voor elkaar. De leugens en uitvluchten vliegen heen en weer tijdens het politieonderzoek. Willen ze de schijn
ophouden, haten ze elkaar echt zo, en is hun lage zelfdunk terecht? Wat is er gebeurd in hetverleden, waardoor ze elkaar 16 jaar niet meer gezien hadden?

Stukje bij beetje wordt dit ontrafeld en vanuit beide perspectieven aanschouwd. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit Emily en Jessica geschreven, de laatste in de ik-vorm. Door hun verschillende blik blijkt ook het zwarte wantrouwen dat de zussen ondanks de schone schijn voor elkaar hebben, nog steeds.

Dan blijkt tot overmaat van ramp ook James de nodige geheimen te hebben met grote gevolgen voor het gezin. Wat is er met zijn eerste vrouw gebeurd? Waarom is dat zo beladen?

Nadat ze elkaar zestien jaar lang niet hebben gezien, worden de zussen Jessica en Emily weer met elkaar herenigd. Nu ze hun lastige verleden achter zich hebben gelaten, keert de warmte tussen hen gelukkig terug. Algauw trekt Jess zelfs in bij Emily in haar comfortabele eilandhuis, waar ze woont met haar man en dochtertje Daisy. Pijn en oud zeer maken plaats voor harmonie en familieliefde. Eind goed al goed, zo lijkt het.
Maar als Daisy verdwijnt terwijl Jess op haar past, begint het perfecte leven dat Emily zo zorgvuldig heeft opgebouwd uit elkaar te vallen. Had ze haar zusje wel moeten vertrouwen, na alles wat er in het verleden is gebeurd?

Verbluffende opbouw van het verhaal, of eigenlijk een onverwachte wending halverwege, als aan het begin van deel 2 de proloog van deel 1 in een volslagen ander licht gesteld wordt en we dus al die tijd gewoon op het verkeerde been gezet waren.

Hoe dramatisch loopt het verhaal naar het einde, met nog een verrassing in de afronding waar niemand rekening mee gehouden kan hebben. Ik bleef in ieder geval totaal verbluft achter……

En de uitgebreide titelgeving op de kaft van de Nederlandse uitgave! Naast de officiële titel Kleine zus is er meer te lezen: Lieve zus, Slechte zus, Liegende zus, Jaloerse zus, Trouwe zus, Foute zus, Nare zus. Stuk voor stuk waarheidsgetrouwe aanduidingen, voor béide zussen, want ik geloof dat de een niet onderdoet voor de ander. Ik weet niet of de Engelse uitgave dat ook heeft gedaan, of dat het een vondst is van de vertaler. In dat geval: hulde!

Zussen!
Afgunst, bewondering, leugens, verbondenheid en haat. Bestaat er een nog ingewikkelder relatie?

Wat een fantastisch boek.

Boekerij, 2018
368 pagina’s
ISBN 9789022582411

(Visited 3 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *