Jet van Vuuren, Wintergast

 28 april 2017

Het is bijna kerstvakantie en Bea Versluis is moe. Moe van haar werk in het onderwijs en moe van haar man. Als een aangetrouwde neef haar vraagt of ze de kerstdagen bij hem en zijn familie komt doorbrengen, aarzelt Bea geen moment. Hoewel ze tot dan toe amper contact met hen heeft gehad, pakt ze haar koffers en vertrekt ze, zonder haar echtgenoot.
Onderweg naar de herenboerderij van de neef strandt ze echter met haar auto in een dichte sneeuwstorm.

Als de neef haar daarna oppikt zal ze zonder eigen vervoer de rest van de vakantie in het huis van de onbekende familie moeten doorbrengen. Een huis dat niet alleen ver van de bewoonde wereld ligt, maar ook geheimen herbergt.
Ingesneeuwd en geïsoleerd stuit Bea op een verschrikkelijk familiegeheim dat niet voor haar bestemd is. Dan merkt ze dat haar sprookjesachtige droom van een fijne kerst in een warme familiekring uit elkaar dreigt te spatten. Niet alleen wordt haar de welverdiende rust ontnomen, maar begint het langdurige slaapgebrek ook bezit van haar te nemen. Wat is nog werkelijkheid en wat is droom?

Soms denk je: ze geeft teveel weg, de schrijfster, op een te simpele manier. Ze zou wat minder moeten beschrijven en uitleggen.
Ze ontmoet een paar aangetrouwde familieleden: de neef Sicco en zijn dochter Roos, zijn vreemde moeder, oude oma en tante Trijn. Die oude dames willen absoluut niet dat ze achter de familiegeheimen komt.

Maar zo verschrikkelijk (zoals in de beschrijving op de achterflap) blijkt dat familiegeheim helemaal niet te zijn, naar mijn mening. Valt erg tegen, daardoor valt de spanning in één keer weg. Ik had nog hoop op méér, omdat die tantetjes wel heel erg met elkaar smoezen, maar nee, helaas.

Ondanks alles is er ineens een heel aardige twist aan het eind, die had ik niet zien aankomen. Het meest ijzingwekkende blijkt uiteindelijk de verknipte hoofdpersoon zelf te zijn….

Karakter Uitgevers BV,  november 2013
280 pagina’s
ISBN 9789045204345

(Visited 4 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *