Een kleine geschiedenis van iedereen die ooit heeft geleefd – Adam Rutherford

Our Score

5 januari 2019 

Voor een alfa-mens zoals ik zijn sommige gedeeltes best lastig, bijvoorbeeld als het gaat over de uitleg en de biologie van DNA. De ene na de andere vakterm vliegt je om de oren en dan raak ik wel snel de draad kwijt. Maar omdat ik de grote lijn goed kan volgen, geeft dat niet.
Heel beeldend en ook met de nodige humor hier en daar beschrijft Rutherford welke reis onze voorouders afgelegd hebben, wie wij zijn en hoe we geworden zij tot wat we zijn. Hij komt tot verrassende conclusies. Die staan allemaal in dit boek, als een boeiend verhaal dat leest als een trein. 

Het is verbluffend wat er allemaal mogelijk is om via DNA de geschiedenis van de mensheid te achterhalen, maar ook hoe het al dan niet fout toegepast wordt in de erfelijkheidsleer.

Veel ruimte, niet zo vreemd, is gegund aan delen uit de Britse geschiedenis, erfelijkheidsonderzoek en hele enge ideeën over rassenverbetering in het UK van de 19e eeuw, en voor wetenschappers als Darwin. Alles is op een dusdanige manier beschreven dat de historie helemaal tot leven komt en je het als lezer zó voor je ogen ziet gebeuren. 

Dit is een verhaal over jou. Het is de geschiedenis van wie je bent en hoe je bent ontstaan. Een uniek verhaal, net als dat van de 100 miljard moderne mensen die ooit hebben geleefd. Maart het is ook ons collectieve verhaal, want in elk van onze genen dragen we de geschiedenis van onze soort met ons mee: geboorte, dood, ziekte, oorlog, hongersnood, migratie en veel seks.

Veel van deze verhalen over ons verleden zijn altijd verborgen gebleven – tot nu. Sinds kort kunnen we ze in ons DNA aflezen, en dat heeft alles wat we dachten te weten over de afgelopen 1000.000 jaar in een ander daglicht gesteld. Genetici zijn plotseling historici geworden.

Adam Rutherford laat je in dit boek anders denken over onze voorouders, over neanderthalers, evolutie, royalty, raas, en zelfs over roodharigen.

Alles wat ik eerder over de oorsprong van de mens gelezen heb, komt bij elkaar. Door dit boek heb ik ingezien om groter te denken, meer overkoepelend als het gaat over de oorsprong en ontwikkeling van de homo sapiens. Het is veel meer dan hier en daar wat afzonderlijke lijntjes….

Dit boek sluit mooi aan op Wij de mens van Frank Westerman en zeer op op Sapiens van Harari.

Rutherford is in veel zaken die hij poneert en uitlegt zeer stellig, waarbij hij het als rasechte wetenschapper bepaald niet onder stoelen of banken steekt wat hij denkt van sommige onderzoekers, denkbeelden of ontwikkelingen. Hij zet zich er zelfs soms wel op heel lompe wijze tegen af. Op dezelfde manier maakt hij gehakt van spiritualiteit en alternatieve geneeswijzen. Voor hem is er echt helemaal niets tussen hemel en aarde. Deze stelligheid vind ik wel discutabel, omdat we het gewoon niet wéten. Net zo min als we alles nu al precies weten over de werking van DNA.

Luitingh-Sijthoff, 2018
485 pagina’s
ISBN 9789024581559

(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *