De perfecte engel – Eva Nagelkerke

Our Score

Alexandra en Victoria Nagelkerke hebben samen al eerder een psychologische thriller geschreven, Stille wateren, onder de auteursnaam Eva Nagelkerke. De perfecte engel is hun tweede boek.

Na haar scheiding neemt Lisa een tijdelijk baantje aan als kindermeisje. Met haar vijfjarige dochtertje Ariël trekt ze in bij het gezin van Noëlle op het platteland. Ariël sluit snel vriendschap met de evenoude Bo, maar tussen Lisa en Noëlle blijft het stroef. Lisa heeft vooral veel moeite met de extreme bezorgdheid van Noëlle als het om de voortdurend met haar gezondheid kwakkelende Bo gaat. 

Omdat het grootste deel van uit Lisa is geschreven, kan ik me het beste met haar vereenzelvigen. De auteurs slagen erin om me helemaal met haar mee te laten voelen, met haar zorgen over Bo, maar ook met haar problemen in de omgang met haar ex, die nogal bedreigend overkomt.

Er zijn een paar korte stukjes vanuit Bo, die een inkijkje geven in haar angstige kinderziektes, een aantal  vanuit Noëlles echtgenoot en dan nog wat van de dader, in cursief gedrukt.

De sfeer in de boerderij wordt steeds onaangenamer, dat treffen de auteurs goed, al zijn sommige voorvallen misschien wel voorspelbaar. Maar het blijft net te lang te braaf. Ik mis frictie, dat het gaat wringen tussen Lisa en Noëlle. Ik verwacht veel meer vuur, maar dat komt pas later.

Halverwege stuurt Eva Nagelkerke me een bepaalde kant op, ze zet me op een spoor. Net als ik denk dat ik het door heb, brengt ze dat zelf te berde, hetgeen me weer hoopvol stemt over het verloop van het verhaal.

De volgende verdenking die ik krijg lijkt er een beetje te dik bovenop liggen. Er is een voorzichtige link met de proloog, maar het zou me mede door een paar onwaarschijnlijkheden toch allemaal iets te gemakkelijk zijn en ik hoop op meer.

Eva Nagelkerke treft de unheimische sfeer erg goed, ze zaait op knappe wijze verwarring in de loop naar het slot, waar gelukkig toch nog een grote draai in het verhaal op ons wacht.

Er blijven wel vragen over waar geen antwoord op komt. Maar die krijgen de personages ook niet.

HarperCollins, 2021
304 pagina’s

(Visited 17 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *