Aftellen (De Cazalets deel 2) – Elizabeth Jane Howard

Our Score

 4 februari 2018

Mooi hoe op een indirect verhalende wijze opgebouwd wordt wat er speelt. Veel gebeurtenissen worden naderhand verteld en dan via een ander familielid, waarbij het dan ook gelijk uit het perspectief van die ander is. Soms over dingen waarvan je wist dat die op handen waren, maar soms ook geheel onbekende gebeurtenissen. De tijd blijft synchronisch doorlopen in de hoofdstukken die namens de verschillende familieleden zijn opgeschreven.

In Aftellen, het tweede deel in de Cazalet-serie van Jane Howard, schrijven we 1939, Hitler is net Polen binnengevallen. De vrouwen en kinderen Cazalet worden geëvacueerd naar Home Place. De idyllische tijd van spelletjes en uitgebreide feestmalen is voorbij.

De tienermeisjes Louise, Polly en Clary worden snel volwassen onder invloed van zowel de omstandigheden op het wereldtoneel als de gebeurtenissen in hun eigen leven. Voor hun ouders verandert alles door de oorlog. Edward meldt zich bij de RAF, Rupert gaat naar de marine en wordt na Duinkerken in Frankrijk als vermist opgegeven. Hierdoor rust het hele familiebedrijf op de schouders van Hugh, die door zijn verwondingen uit de vorige oorlog zelf niet ten strijde kan trekken. En ondertussen wordt zijn geliefde Sybil getroffen door een mysterieuze ziekte.

De oorlog kan niet meer genegeerd worden, heeft zich in hun levens genesteld als een lastig, maar onvermijdelijk feit. Er is minder voedsel, de familie woont uit veiligheidsoverwegingen nu permanent op het platteland. Er wordt nu ook wel over de oorlog gesproken, maar zachtjes. Onrust en angst houdt ieder min of meer voor zich, ook om de anderen ‘te sparen’. En dat is vooral voor de jongere familieleden vaak bijna niet te doen. Zoals Polly op een gegeven moment uitbarst: ‘Ze blijven tegen elkaar doen alsof het niet gebeurt. Daardoor wordt alles wat ze zeggen een soort leugen. En ik moet tegenover hen allebei de schijn ophouden!’

Heel gedetailleerd. 600 dichtbeschreven pagina’s maar voor je het weet, is het boek uit. Het verveelt nooit, leest heerlijk weg. Ik hou van kostuumdrama’s en van Engeland in de 20’er-30’er jaren. Dus voor mij een superserie!
Nu is het wachten tot mei voor deel 3, en tot oktober voor het vierde! Wanneer het vijfde en laatste deel vertaald wordt, is nog niet duidelijk. Maakt niet uit, ik ga het anders gewoon in het Engels lezen.


Atlas Contact, 1991; 2017
559 pagina’s
ISBN 9789025450588

Zie ook:
De lichte jaren – De Cazalets deel 1
Verwarring – De Cazalets deel 3(

(Visited 1 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.