Tot ik je vind – Colette McBeth

22 november 2017

Je gaat je toch afvragen in hoeverre je liefste vriendin tegelijkertijd je ergste vijand kan zijn. Waar eerst wanhoop en ongeloof bij Rachel overheersen, verandert dit langzaam in verbijstering en woede. Als blijkt dat Rachels vriend Jonny nog gezien is met Clara en kort daarna vermoord wordt gevonden, slaat de grote twijfel toe. Maar tegelijkertijd sluimert er ergens iets dat je vertelt dat ook Rachel dingen achterhoudt.

Want wat is er nou precies gebeurd, lang geleden op school, en met Rachels moeder, waarom was Clara zeven jaar weg; en wat is de rol van Jonny, Rachels vriend?

Misdaad-verslaggever Rachel Walsh is bij een persconferentie van de politie in Brighton als ze op een grote poster het gezicht van haar beste vriendin Clara O’Connor. Drie dagen eerder kwam Clara niet opdagen op een afspraak en ze heeft niets meer van zich laten horen.

Clara wordt als vermist opgegeven en de enigszins aan smetvrees lijdende Rachel zet alles op alles om haar vriendin terug te vinden. In het verhaal richt Rachel zich direct gericht tot Clara, waarbij ze tussendoor herinneringen ophaalt uit hun schooltijd, maar ook uit de weken vlak voordat Clara verdween. Het is een verhaal over de vernietigende kracht van vriendschap, zoals McBeth zelf zegt.

Het verhaal neemt op een natuurlijk manier een paar verrassende wendingen en langzaam wordt duidelijk wat er achter de gefluisterde toespeliangen en manipulerende opmerkingen van beide vriendinnen naar elkaar zit. Maar wie spreekt nou de waarheid?

Je kunt een heel leven bij iemand staan zonder te weten wie diegene eigenlijk is. Maar er zijn altijd aanwijzingen, het is alleen de vraag of we ze willen zien… 

McBeth bouwt de spanning heel mooi op met haar prachtige, beeldende schrijfstijl, tot een gevaarlijke climax. Hoe manipulatief kun je zijn en hoe kun je vriendschap misbruiken om iemand te tergen en tot een laatste wanhopige daad te brengen?

Na de ijzersterke ontknoping leg ik met een zucht het boek weg.  Ook van deze schrijfster wil ik meer lezen!

The House of Books, 2013
317 pagina’s
ISBN 9789044343250

(Visited 1 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *