The Lying Room – Nicci French

5 november 2019

Het zal voor het schrijverskoppel Nicci French een uitdaging geweest zijn om na de  geweldige Frieda Klein-reeks weer een boek te schrijven dat dit succes op zijn minst evenaart. Natuurlijk is het een totaal ander boek, alleen al omdat de hoofdpersoon Neve in niets lijkt op Frieda Klein. Dat geeft al een andere sfeer.

De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft… 

De meeste actie vindt plaats in het hoofd, de gedachten van Neve. Ze moet ondanks alles haar dagelijks leven volhouden, met haar gezin, dat ook niet zonder problemen is, en ook met haar collega’s. En dat terwijl ze in feite onschuldig is. Nicci French is een meester om zulke psychologische spanning te beschrijven en doet dat ook deze keer grandioos. Het dendert maar door, terwijl Neve zich in allerlei bochten moet wringen om de schijn op te houden.

De onrust en spanning zijn contant aanwezig, tot het verhaal een totaal onverwachte draai krijgt die niemand zag aankomen en ook Neve in shock achterlaat. Het verstikkende gevoel is bijna tastbaar, als lezer moet ik ook af en toe even diep ademhalen. Het is alsof constant de wet van Murphy zijn werk doet. Neve wordt geleefd , ze heeft geen moment rust en ze kan met niemand praten. Ik zit voortdurend op de punt van mijn stoel, het verhaal stokt nergens, voortdurend doe ik mee in Neve’s wervelwind.

Toch vang ik wel een glimp op van de Nicci French van Frieda Klein. Waar Frieda Londen bij nacht en ontij te voet doorkruiste, doet Neve dit op de fiets. De gedetailleerde beschrijvingen van de routes en van de stad zijn het visitekaartje van het succesvolle schrijversechtpaar. Het heeft wel iets aandoenlijks, dat oog voor detail, ook in de beschrijvingen van wat Neve precies doet, hoe ze het doet, wat ze eet en wat haar keuzes zijn. Er straalt een bepaalde zorgzaamheid van uit, ondanks de onrust en spanning die haar constant omgeeft.

En nee, The Lying Room doet in niets onder aan de Frieda Klein-serie. Een fantastische psychologische thriller met een verrassende plot. 
Ik hoop dat Nicci French nog lang doorgaat met nieuwe boeken schrijven!

William Morrow – Harper Collins, 2019
417 pagina’s

(Visited 2 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *