The Ghost Tree- Barbara Erskine

Our Score

 23 oktober 2018

Direct zit ik helemaal gekluisterd in mijn stoel met dit boek, want dreiging bekruipt me van alle kanten…  Omdat Erskine het verhaal mede vanuit de kwaadwillende personage vertelt, weet de lezer meer dan de hoofdpersonen. Dat zorgt voor spanning bij de lezer, terwijl de hoofdpersoon zich nog nergens van bewust is en zich veilig waant. Ik wil Ruth wel toeschreeuwen dat ze uit moet kijken! De onderhuidse spanning is om te snijden.

Na jarenlang weg te zijn geweest, keert Ruth Dunbar na de door van haar vader terug naar Edinburgh. Daar staat ze voor de ontmoedigende taak om zijn bezittingen uit te zoeken. Tussen de stoffige papieren in oude kastjes ontdekt Ruth een stapel brieven en verslagen uit de 18e eeuw, geschreven door haar voorvader, Thomas Erskine. Ze wordt hiermee in haar familiegeschiedenis getrokken, waaruit ontsnapping niet meer mogelijk is.
Als jongste zoon van een verarmde familie begint het leven van Thomas in 1750 niet gemakkelijk, maar hij schopt desondanks tot Lord Chancellor. Toch heeft hij  ook een  vijand die hem achtervolgt tot in de dood  – en verder.
Ruth heeft een deur naar het verleden geopend die ze niet meer kan sluiten en er doemt een ongenode geest in haar stamboom op. Dan blijkt haar eigen leven in gevaar te zijn. Ruth trekt alles uit de kast om de strijd te winnen.

Ik  hou erg van de boeken van Barbara Erskine. Zij heeft altijd twee verhaallijnen: eentje in het heden en eentje in een (heel) ver verleden. Daarbij zijn paranormale waarnemingen, geestverschijningen en rechtstreeks gevaar uit dat verleden altijd prominent aanwezig. Het verleden dat na eeuwen het heden nog beïnvloedt en erin doorwerkt. Haar boeken ademen een sfeer van een mistig, donker Engeland met mysterie, dreiging, spanning, familiegeheimen en contact met al dan niet boze geesten in de hoofdrol. Heerlijk.

Toch was er deze keer af en toe iets. Het verhaal ging in het begin te snel van start.  Je valt wel vaker midden in actie aan het begin van een boek, maar hier kwam het op  mij een beetje onnatuurlijk, gehaast over. Alsof de schrijfster het eigenlijk nog had moeten overlezen en hier en daar wat uitwerken. Te snel. Het verhaal en de personages hadden geen tijd om te landen. In de knoop van het verhaal bekroop me steeds hetzelfde gevoel en dan voornamelijk bij de gedeeltes over Tom. Misschien komt het wel omdat het hele leven van Tom in het boek beschreven moet worden, dan moet je af en toe wel wat opschieten. Dan mist Barbara Erskine toch wel een paar schrijverscapaciteiten die ervoor nodig zijn om zaken samen te vatten en de lezer toch het gevoel dat de tijd soepel verstrijkt. Ik ken dit niet uit haar eerdere boeken, die ik allemaal gelezen heb in de afgelopen 30 jaar. Iets meer ruimte was fijn geweest. In het totaal had dat misschien maar een tiental pagina’s extra gescheeld, dus dat kan het bezwaar niet zijn geweest.

Dus ja, zeer zeker een fijn boek, vol spanning en mysterie en duistere sfeer, maar niet Erskine’s beste.

HarperCollins, 2018
592 pagina’s
ISBN 9780008195816

(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *