The Au Pair – Emma Rous

Our Score

2 augustus 2019

Een intrigerend verhaal. Wat doe je als je ineens niet zeker weet of je wel een van een tweeling bent? Wie ben je dan? Of: wie is het andere kind? Ondanks alles wil Seraphine antwoorden vinden op haar vragen.
Er lijken verschillende kinderen jong overleden te zijn, of op mysterieuze wijze niet aanwezig. Het grote aantal tweelingen valt ook op. De dreiging die uitgaat van de gebeurtenissen is voelbaar. Heel subtiel laat Rous de spanning stijgen. 

Het verhaal blijft me verbluffen en het grijpt me bij de keel.

Seraphine Mayes en haar tweelingbroer zijn geboren en opgegroeid op het Engelse familielandgoed Summerbourne, een schitterend landhuis aan de kust van Norfolk. Vlak na de geboorte vond er een drama plaats: haar moeder stierf en de au pair vluchtte weg. Sef, nu volwassen, rouwt om de recente dood van haar vader. Haar twee broers komen naar Summerbourne om hun vaders spullen op te ruimen. Dan vindt Sef tussen zijn spullen een familiefoto van haar geboortedag. Op de foto kijkt haar moeder, omringd door haar man en jonge zoon, trots in de camera met één baby op schoot. Wie van de tweeling is deze baby en wat is er die dag echt gebeurd? Eén persoon kent de waarheid, als Seraphine haar maar kan vinden…

De au pair Laura vertelt ook haar deel en brengt ons daardoor 25 jaar terug in de tijd. Ook zij lijkt haar geheimen te hebben. De gebeurtenissen van toen werpen hun schaduw al die tijd vooruit. En eindelijk komen ze bij elkaar, op Summerbourne, als Laura de rest van haar verhaal de anderen in persoon vertelt.

Rous heeft een prachtig debuut geschreven. Het is uitstekend uitgewerkt en het heeft me vanaf pagina één geboeid. Alle suggesties voor wat de plot zou zijn, veegt zij zelf in de loop van het verhaal van tafel. Zo makkelijk komen we er niet van af. En of alles nou op zijn pootjes terecht komt? We komen niet alles te weten. Heerlijk. En wat knap. 

Luitingh-Sijthoff, 2019
Piatkus, 2018, 403 pagina’s

(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.