IJskoud- Suzanne Vermeer

18 februari 2019

Dit is het eerste boek van Suzanne Vermeer dat ik lees, dat komt vooral omdat  Nederlandse thrillerschrijvers me niet zo kunnen boeien en me niet aantrekken. Op de een of andere manier vind ik hun boeken vaak een beetje knullig – een enkele uitzondering daargelaten.
IJskoud blijkt echter een prettige verrassing. Wie de auteur is achter het pseudoniem, weten we niet (dat weet alleen de uitgever en de auteur zelf), maar dit is een fijn boek met genoeg spanning en overtuigende personages, al is Olivia hier en daar misschien een beetje té bijdehand om geloofwaardig te blijven.

De boeken van Vermeer zijn geschreven als zogenaamde vakantieboeken, afwisselend zomer- en wintervakantie – en dat klopt wat mij betreft ook wel. Een aangenaam geschreven verhaal, spannend, met onverwachte wendingen en cliffhangers aan het eind van hoofdstukken. Maar over het geheel is het niet heel diepgaand, het verhaal verloopt in een te hoog tempo en de plot is niet echt heel verrassend of onverwacht zoals een plot soms hele nieuwe dimensies met zich mee kan brengen. Om situaties en karakters mooi uit te diepen, zou dit boek zo’n 100 pagina’s dikker moeten zijn.
Daarnaast zijn de er net teveel toevallig- en onwaarschijnlijkheden; een in het ook springend voorbeeld van de laatste is het blijkbaar perfecte Engels van Olivia, Bente en Mette, vol lastig idioom, als ik de Nederlandse weergave van het gesprek moet geloven. Al met al toch een aardig boek als je je niet te druk wilt maken. Echt iets voor tijdens de vakantie.

IJSKOUD

In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is v4opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna’s broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna’s moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna’s nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

Een lekker weglezende thriller, met verrassende aspecten, niet in de laatste plaats door de maatschappelijke vraagstukken die Vermeer erin verwerkt heeft. Dit maakt het verhaal rijker. En het plot mag dan misschien niet zorgen voor vuurwerk, maar wat helemaal aan het einde nog gebeurt, is zeer verrassend.

Afgaand op bepaalde beschrijvingen, zoals die van het genieten van chocolademelk met slagroom, denk ik trouwens dat er nu een vrouw schuilgaat achter het pseudoniem. Ik ben nu toch nieuwsgierig naar de andere Suzanne Vermeer-boeken. Goed idee voor de komende vakantie.

Bruna, 2018
317 pagina’s
ISBN 9789400510067 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *