Hotel Schiller – Marjolein Bierens

Our Score

Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen. In de jaren daarna verloor het hotel langzaam zijn grandeur.

Bierens maakt er niet alleen een portret van een hotel van, maar ook de geschiedenis van Europa, nauw verweven met het hotel, speelt een grote rol. We zien alle beroemdheden langskomen, die maanden, soms jarenlang hun intrek in het hotel namen. 
Het verhaal is beschrijvend, niet actief, maar verhalend, zonde directe actie. Het gaat aan je oog voorbij als een schouwtoneel, we kijken vanaf de zijkant, zitten er niet midden in. Misschien kun je het het best kenmerken als een mooie reportage.

Met veel oog voor detail in haar beschrijvingen zorgt ze voor een  beleving van binnenuit, we zitten midden in het verhaal, we zitten met de personages aan tafel. Ze vertelt smakelijk, Bourgondisch en doorleefd, uitbundig en weelderig. Je ruikt, ziet, hoort en voelt de stad om je heen.
Hier en daar komt er flink veel drama aan te pas, soms is haar stijl heel kortaf, waarin ik dan de schrijver van hoorspelen herken met al die korte aanwijzingen over effecten, dialoog en sfeer. Op andere plekken is zij mijmerend, filosofische bijna. 

Hotel Schiller is een hartstochtelijk, soms weemoedig kijkje in de geschiedenis van een bijzonder hotel, met een bijzondere hotelier. Een mooi verzorgd boek, met veel foto’s en illustraties. 

Meulenhoff, 2020
368 pagina’s 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.