Helden (Heroes) – Stephen Fry

Our Score

In dit vervolg op Mythos, waarin Fry op onnavolgbare wijze het (familie)leven van de goden uit de Griekse mythologie onder de loep neemt, vertelt hij ons nu over de sterfelijke helden. Stervelingen, die wel degelijk connecties met de goden hadden en vaak koninklijk bloed hadden. De levens van Oedipus, Jason, Ariadne, Pegasus, Ikarus en niet te vergeten Hercules en Theseus met de werken die zij moesten verrichten.

Fry’s levenslange interesse in de Griekse mythologie heeft geresulteerd in een allesomvattende kennis, tot in details. Zijn jarenlange research door middel van het doorspitten van zowel historisch als moderne literatuur over het onderwerp is indrukwekkend. Hij heeft de vele voetnoten – op bijna elke pagina wel een aantal – nodig om alle weetjes kwijt te kunnen zonder dat die het verhaal teveel zouden gaan ophouden. Tegelijkertijd bedient hij ons nog met de ontstaansgeschiedenis van Griekse woorden. Herkenning van de herkomst  van Griekse woorden. Een feest als net aan het proberen bent om die taal machtig te worden! 

Net als Mythos I – zoals Fry zijn eerste deel zelf noemt – is ook Heroes (of Mythos 2) met veel heerlijke, droge humor verteld. We zitten midden in gedichtenspinsels van de helden, we volgen dialogen alsof ze naast ons staan; het zijn verhalen over gewone mensen, met al hun ups en downs, hun heldendaden en klunzig gedrag. Mensen zoals wijzelf zijn, nu in de 21e eeuw.

Nieuw is de lange inhoudsopgave voorin en – zeer handig met de ontelbare namen! – een lange, complete list van personages. Net als in Mythos ontbreekt een fantastisch index, een minieme stamboom en een aantal landkaartjes ook niet. 

Voor lezers die Griekenland en met name de Peloponessos goed kennen, is het smullen om al die locaties tegen te komen. Een geweldig boek van een begenadigd schrijver. Ik begin gelijk aan het derde deel: Troy. 

Heroes
Penguin Books, 2019
476 pagina’s

(Visited 1 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *