Een kleine verrassing – Hendrik Groen

Our Score

 22 juli 2020

We keren terug in de tijd. 
Hendrik Groen en zijn vriend Evert zijn wel bekend uit de Geheime Dagboeken van Hendrik Groen, een fantastisch realistisch en humoristisch relaas over het leven in een Nederlands zorgcentrum, dat ook zeer succesvol verfilmd is als tv-serie. Een kleine verrassing is een opvolger, maar speelt zich af een tijd voordat de twee heren naar het bejaardenhuis gingen. Ze wonen allebei nog zelfstandig in een gewone flat, maar ze zijn al wel goed vrienden. Elke week bezoeken ze elkaar, ze spelen een potje schaak, drinken een borrel en eten een hapje. 

Maar op een dag komt Evert bij Hendrik met een verrassing. Om onduidelijke redenen heeft hij een onbeheerd achtergelaten kinderwagen met baby meegenomen. Evert is niet blij.

Dit boek is duidelijk geschreven nà de tv-serie – je hóórt gewoon André van Duin praten, die als acteur de rol van Evert had. Maar het is nu niet meer de Evert uit de dagboeken, ook niet de Evert in de tv-serie, maar André van Duin als komiek. Daardoor herkennen we de oude heren bijna niet terug. Het verhaal is meer een slapstick, zonder de diepgang van de twee geheime dagboeken. Onrealistisch en vergezocht. Er wordt op flinke schaal geblunderd door de politie en door de schoolleiding, maar je maakt mij niet wijs dat  die ook maar ergens in Nederland zo onbenullig te werk zouden gaan. 

Dit is een goed voorbeeld van net iets te lang doorgaan op je succes als schrijver, veel beter was het geweest om te stoppen op het hoogtepunt en dat was er absoluut. Er is van de schrijver, Peter de Smet, nog een boek verschenen, nog voor deze Kleine verrassing:  Leven en laten leven, maar dat heb ik met veel plezier gelezen. Het had niets te maken met Hendrik Groen en de twist aan het slot was grandioos. Binnenkort komt er nog een laatste Hendrik Groen uit, Opgewekt naar de eindstreep. Ik hoop dat dit de eerste twee geheime dagboeken wel kan evenaren en een waardig slot is van een in beginsel heel mooie, geslaagde serie boeken vanuit het perspectief van bewoners van een zorgcentrum.

Meulenhoff, 2019

(Visited 4 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *