Deining in de ruimtetijd – Govert Schilling

Our Score

16 december 2018

Sinds mijn jeugd ben ik al bijzonder geïnteresseerd in de ruimte, in wat daar allemaal is en beweegt. De onmetelijkheid van de kosmos is fascinerend, vond ik toen ook al. Dit boek van Govert Schilling geeft heerlijk inzicht in de verschrikkelijk ingewikkelde materie. Hij vertelt met veel passie en humor over de ontdekkingen in de afgelopen eeuwen, over de wetenschappers en hun eigenaardigheden. Over hoe er in die wereld met ontdekkingen omgegaan wordt en welke fouten er gemaakt worden voordat er toch nog resultaat volgt.

De geweldige analogieën maken de materie begrijpelijk.  De doorsnee-lezer krijgt daardoor een duidelijk beeld, een voorstelling van waar het precies over gaat. Toch duizelt het me af en toe wel, soms blokkeren mijn hersenen en kan ik het niet meer volgen. Maar dat maakt niet uit, ik heb dan al in grote lijnen in de gaten wat er speelt, de details over hoe de wetenschappers precies te werk gaan en hoe de apparaten werken, voegt voor mij dan niet meer zoveel toe. Ik ben allang blij met de uitleg in begrijpelijke woorden. 

Het is onvoorstelbaar wat er allemaal in de kosmos gebeurt, waar je als leek eigenlijk geen idee van hebt. Maar ook hoeveel de natuurkundigen en astronomen inmiddels weten. De oerknal, zwarte gaten, neutronensterren, pulsars, ze komen allemaal langs. Enorm boeiende materie in een zeer verhelderend, met veel enthousiasme geschreven boek voor iedereen met belangstelling voor de oorsprong van alles.

Het is al de wetenschappelijke doorbraak van de eeuw genoemd: de ontdekking van zwaartekrachtgolven in het heelal. In februari 2016 maakten wetenschappers bekend dat die minuscule trillingen in de ruimtetijd nu eindelijk echt zijn waargenomen, precies een eeuw nadat zij door Albert Einstein werden voorspeld. Niet alleen vormen ze het ontbrekende puzzelstukje in Einsteins algemene relativiteitstheorie, ze werpen ook nieuw licht op nog nauwelijks begrepen verschijnselen zoals zwarte gaten en de oerknal. In dit hyperactuele boek beschrijft Govert Schilling verleden en toekomst van de jacht op zwaartekrachtgolven, met kleurrijke anekdotes over menselijke missers én menselijk doorzettingsvermogen.

Fontaine Uitgevers, 2017
366 pagina’s
ISBN 9789059567603

(Visited 1 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *