De perfecte dochter – Anne Neijzen

Our Score

Anne Neijzen had al twee boeken op haar naam staan vóór De perfecte dochter, maar tussen de boeken door zitten best lange periodes. Haar eerste – Zoutberg – verscheen in 2009, Vrije val – de tweede – acht jaar later. Geen van beide heb ik gelezen, deze auteur is helemaal nieuw voor mij.
Maar wat een aangename verassing! 

De 55-jarige Merel is na de dood van haar moeder noodgedwongen mantelzorger voor haar dwingende, veeleisende vader. Op een gegeven moment besluit ze om eindelijk voor zichzelf te kiezen, na al die jaren zorg voor anderen, te leven voor anderen. Om een nieuwe start te maken, vertrekt ze naar het familiehuis in Zwitserland. Maar daar wordt ze geconfronteerd met grote geheimen die haar hele leven al in hun gezin gespeeld hebben. 

Merel vertelt het verhaal zelf, in de ik-vorm, waarbij ze zich richt tot haar onlangs overleden moeder. Steeds duidelijker wordt hoe de relatie tussen die twee eigenlijk was. 

‘Ik hoor je wel  foeteren. Ik ben  niet  gek. Maar weet  je wat het is? Je bent er  niet meer. Ik ben vrij. Vrij!’

Heel mooi laat Neijzen doorschemeren hoe eenzaam Merel als kind was, hoe ze zich staande probeerde te houden tussen haar ruziënde ouders.  De herinneringen, flashbacks eigenlijk, vertellen ons hoe krampachtig haar situatie was, met alle geheimen er waren, die angstvallig voor haar verborgen gehouden moesten worden.

‘Soms lijkt het alsof er  twee Merels zijn.  Eentje die vrijuit vliegt en eentje die met haar pootjes zit vastgelijmd aan een plankje.’

Neijzen schrijft heel beeldend, met veel aandacht voor de omgeving. Ze speelt en een fantastische manier met taal, met woorden; het voelt alsof ik zelf naast Merel zit en door haar ogen de wereld aanschouw. Ik voel hoe ze zich steeds meer losmaakt uit haar beklemmende verleden, hoe ze steeds zelfbewuster wordt in haar strijd tegen haar vader, een strijd die een dramatische climax krijgt.

Wellicht is Anne Neijzen een onbekende auteur, maar ze is zeker de moeite van een kennismaking waard. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar haar andere boeken.

Nieuw Amsterdam 2023
256 pagina’s 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *