De echo van de schuld – Charlotte Link

17 december 2017

Dit is het derde boek dat ik lees van deze schrijfster, en wederom is het een aangename verrassing. De Duitse schrijfster Charlotte Link is in ons land tamelijk onbekend, naar mijn mening zeer ten onrechte. Want opnieuw: een heerlijk boek, een boeiend geschreven, spannend verhaal, met een aantal mooi uitgewerkte karakters.
De verhaallijnen lopen door elkaar heen, maar ook in de tijd springen de stukken over elkaar heen.

Zit je midden in een heftige gebeurtenis, direct daarna lees je pas wat zich kort daarvoor heeft afgespeeld. Deze stijl geeft het verhaal net datgene waardoor je op het randje van je stoel blijft zitten en steeds maar dóór wilt lezen. Het geheim van Virginia, haar verleden, de verhouding die zij met Nathan begint, waarbij zij haar gezin pardoes in de steek laat, en dat er juist op dat moment er iets afschuwelijks gebeurt: haar dochter verdwijnt. De schuldgevoelens van beide ouders, naast de ontrouw van Virginia zijn prachtig beschreven en de spanning wordt ongelofelijk opgebouwd.

In het holst van de nacht zinkt er voor de kust van Schotland een zeilboot. Het Duitse echtpaar Nathan en Livia Moor slaagt er ternauwernood in het vege lijf te redden. De Engelse Virginia Quentin en haar man Frederic, een bankier, vangen de schipbreukelingen op in hun vakantiehuis.
Dan overtreedt Nathan alle regels van het fatsoen door Virginia naar het huis van haar familie in Norfolk te volgen. Desondanks raakt Nathan een gevoelige snaar bij de eenzame Virginia. Ze vertelt hem haar geschiedenis – van de echo van de schuld, die ze elke seconde van haar leven meent te horen. Dan gebeurt het onvoorstelbare: Virginia’s zevenjarige dochter verdwijnt spoorloos…

Naar het eind toe meende ik te gaan inzien wat er gebeurd is, ja, ik dacht het zeker te weten. Maar ineens blijkt dat Link je met opzet op het verkeerde been heeft gezet, en niet op één, want die wordt ook vrij snel al ontmanteld, maar op twee. Op onnavolgbare wijze krijgt het verhaal een volkomen onverwachte wending, zo eentje waarbij je met open mond blijft zitten, totaal verbijsterd. Geen moment had ik dit zelf kunnen bedenken.

‘De echo van de schuld’. Aan het eind wordt de volle betekenis van de titel duidelijk. Ook de proloog sluit dan naadloos en verhelderend aan bij het verhaal en geeft dus een verklaring prijs.

Hoe het verder zal gaan met de hoofdpersonen? Hoewel de gruwelijkheden – gelukkig – opgelost worden, blijft een aantal eindjes open. Zo krijgen die mensen, ook na het eind van het verhaal, de gelegenheid en de tijd om zich verder te ontwikkelen en hun leven terug te vinden.

Prachtig.
Ik wil meer van deze schrijfster.

House of Books, 2006
511 pagina’s 
ISBN 9789044321432

(Visited 3 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *