21 lessen voor de 21e eeuw – Yuval Noah Harari

14 april 2020

Na Sapiens, over de geschiedenis van de mensheid, schreef Harari Homo Deus, dat over de toekomst handelt. Van Sapiens was ik diep onder de indruk, maar het is er helaas nog niet van gekomen om Homo Deus te lezen. Wel zijn derde boek: 21 vragen over de 21e eeuw. En ik kan mijn opmerkingen die ik maakte over Sapiens gewoon herhalen.

Wat een ongelofelijk boeiend boek. Fijn geschreven, het leest als een trein, als een spannende roman, met een geweldige opbouw in de verhalen.
Harari heeft een heel aangename, nuchtere schrijfstijl, die soms misschien wat hard kan overkomen, ook omdat het verhaal gespeend is van alle sentimentaliteit; maar ook groot relativeringsvermogen, filosofische uitwijdingen maar altijd de helikopterview behoudend, vaak met een vleug humor. Heel overtuigend.
Met zijn zeer levendige manier van schrijven  zet hij geweldig  tot de verbeelding sprekende voorbeelden en vergelijkingen neer.

Het is een behoorlijke wake up call om te beseffen dat de mensheid zichzelf naar alle waarschijnlijkheid overbodig aan het maken is, door de onstuitbare ontwikkeling van AI, Artificial Intelligence. Er is een enorme verschuiving gaande en Harari verwacht dat dit halverwege deze eeuw al merkbaar zal zijn.  

Hij waarschuwt voor de keuzes waar de mensheid voor komt te staan, welke problemen zich gaan voordoen. Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen? Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump? Hoe weren we ons tegen fake news? Komt er een nieuwe wereldoorlog en wat moeten we denken van het opkomend nationalisme?

Het moment dat we in actie moeten komen, ligt veel dichterbij dan men waarschijnlijk denkt. Of homo sapiens het allemaal aan zal kunnen, is maar zeer de vraag, stelt Harari, want de grote verschillen in de belangen van de afzonderlijke naties maken het er niet eenvoudiger op. Harari legt haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat en ineens begrijp ik wat zich nu – bijvoorbeeld – in de VS afspeelt.

De wereld – de mensheid – staat op het punt een enorme verandering te ondergaan onder invloed van de zich in razend tempo ontwikkelende algoritmen, en dit vraag een enorme verantwoordelijkheid van de mensheid zelf hierin. Van homo sapiens dus. Wij.

Wederom een zeer boeiend boek van de begenadigd verteller Harari. Helder geschreven, maar waar je wel je hoofd goed bij moet houden. Je aandacht mag niet verslappen, dus om alles goed tot je te laten doordringen is het nodig om af en toe stoppen met lezen, soms om stukjes te herlezen, want elke zin doet ertoe. Dus neem de tijd voor de grandioze boek.

Thomas Rap, 2018
447 pagina’s

(Visited 1 times, 1 visits today)
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *