3 augustus 2018

Almar Otten heeft zich grondig verdiept in de achtergrond van dit verhaal. Spinoza, Van Vloten, het verstikte leven door godsdienst, alles is zeer goed onderbouwd en komt daardoor ook heel geloofwaardig over. Hulde!
Een goed uitgewerkt plot, waar met een gestage spanningsboog naar toegewerkt wordt, en waar de lezer vanuit een helicopterview in eerste instantie meer weet dan de hoofdpersonen. Dit maakt dat ik als lezer Lineke op bepaalde momenten wel een waarschuwing wil toeschreeuwen… Maar zij is sterk en standvastig, doet wat zij wil doen en is daar niet van af te brengen. Door de vele onverwachte wendingen zit er een enorme vaart in het verhaal en het slot is echt heel erg onverwacht…
Op de één of andere manier vind ik Jeugdzonde beter, spannender, dan Blauw goud, dat ik aan aantal jaar geleden las.
JEUGDZONDE
Ingenieuze thriller over een gevaarlijk manuscript.
Een bekende evangelische tv-presentator wordt ontvoerd. Kort daarop wordt een orthodox christelijke politicus vermoord. Niemand legt het verband…
In Deventer krijgt Lineke Tesinga te maken met een serie vreemde zaken: er verdwijnt een archiefstuk over Spinoza uit de Athenaeumbibliotheek, een oud-klasgenote begint haar te stalken en ze krijgt het enige exemplaar in handen van het ‘Verboden Boek’ – een godslasterlijk manuscript uit haar middelbareschooltijd, geschreven door een onbekende. Samen met haar vriendin Laura gaat Lineke op onderzoek uit, en stuit op verschrikkingen en misdaden die wortelen in haar eigen verleden…
Ik moet stiekem glimlachen over de namen van de personen in het boek. Als ik op de klank daarvan afga en mijn ogen dicht doe, weet ik op wie ze zijn gebaseerd, ondanks de clausule dat eventuele overeenkomsten met bestaande figuren op toeval berust. Maar laat ’toeval’ nou ook net een belangrijke rol spelen in het verhaal…. Maar misschien is mijn associatie wel helemaal verkeerd.
Er is wel iets dat ik niet goed kan plaatsen. Groningen – óók de provincie – is helemaal niet zo streng in het christelijk geloof. De gebeurtenissen in het boek zouden volgens mij beter passen in de zogenoemde Bible Belt, zeg Zeeland, het Westland, de Veluwe, Putten, Staphorst. Maar Bedum? Groningen, als notoir rood-socialistisch deel van Nederland? Echt nooit ook maar íets gemerkt van zwaar-christelijkheid tijdens de twintig jaar dat ik er gewoond en geleefd heb.
Het blijft verbijsterend wat mensen elkaar- nog steeds – aandoen in naam van het geloof. Van welke godsdienst dan ook.
Sijthoff 2013
336 pagina’s
ISBN 9789021808512